De boodschap van emotie

De boodschap van emotie

Onder de boosheid, onder de jaloezie, onder het verdriet, en de gebroken harten, ligt een wereld om te ontdekken. Dit soort gevoelens en emoties kunnen soms heel vermoeiend en naar zijn. Maar waarom hebben we ze, welke boodschap geven ze ons.

Wanneer er zich een situatie voordoet waar je je bijvoorbeeld boos of verdrietig over voelt. Is het interessant om te gaan onderzoeken, welk gevoel er ten diepste aan, ten grondslag ligt. Laten we zeggen; ‘je niet gezien voelen of ‘niet goed genoeg zijn’, ‘je dom voelen’. Het zijn vaak hele basale overtuigingen, stemmetjes in ons hoofd, met hele pijnlijke gevoelens als gevolg. Zodra zo’n gevoel getriggerd wordt door een situatie in het dagelijks leven, hebben we de neiging om in emotie te reageren. Dat blijven we doen tot we ons bewust worden van dit principe.

We zijn gewend om naar buiten toe te reageren. Waarom doet iemand mij dat aan, dit heb ik niet verdiend, ik zal wel eens vertellen wat ik er van vind. We doen alles behalve wat we zouden moeten doen. Namelijk gaan onderzoeken waarom wij zelf nu zo getriggerd raken.

En toch, en toch het mooie is dat emoties ons ten dienste staan, want juist door het hebben van een emotie krijgen we een duidelijker beeld, waar nog wat werk aan de winkel is, waar we zelf nog wat onverwerkte pijnplekken hebben. Emoties maken ons wakker, en doen een oproep om bewuster te gaan leven. Het geeft namelijk aan dat er nog iets gezien moet worden, dat je tot op heden nog niet de aandacht hebt gegeven.

De boodschap die een emotie in zich draagt, is dat het ons inzicht geeft. Zodat we steeds meer een leven kunnen leiden dat dichter bij ons diepste zelf ligt. En wanneer je dit mechanisme eenmaal begrijpt, begrijp je jezelf meer, maar ook een ander. Dan ligt de weg weer een beetje meer open om ook milder naar een ander te kunnen zijn.

Geen reactie's

Geef een reactie