Is rust het antwoord?

Is rust het antwoord?

Ik hoor steeds meer mensen die op zoek zijn naar rust. Die hopen dat zij zichzelf op die manier kunnen bevrijden van de chaos in hun hoofd. Door rust te nemen hoopt men dat het ze het overgewaardeerde denken beter kunnen reguleren zodat ze hun zorgen en problemen minder vastzetten en ze daardoor meer grip gaan krijgen.

Maar werkt het wel zo, is alleen rust wel het antwoord, zijn wij onze gedachten niet veel te serieus gaan nemen. Ons hele leven is gebaseerd op wat wij denken. Wie wij denken te zijn, vloeit voort uit onze gedachten. Met ons denken scheppen we onze eigen wereld (letterlijk). Elke dag staan je op met die repeterende gedachten, waar je ook elke dag bakken met energie aan kwijt bent. Want onderschat niet wat het je kost om die verhalen elke dag maar weer te moeten voeden, door ze aan iemand te vertellen, of om ze elke keer zelf in je hoofd af te laten spelen. Zou je je daarom vaak zo moe voelen?

Jee, als je dit eens echt binnen laat komen. Ga dan maar eens na hoeveel negatieve gedachtenpatronen je per minuut misschien wel hebt, bewust of onbewust, en je hecht er nog waarde aan ook.

Gedachten vallen niet te reguleren, denken is iets dat automatisch gaat, net zoiets als ademhalen. Dus het zou wat raar zijn om te zeggen dat je moet stoppen met denken. Dat kan niet. Maar het is wel handig om de zicht te krijgen op de aard en de structuur van het denken. Alleen dan kan je er gericht wat mee.

Wanneer je dit mechanisme door hebt, kan je aan de slag om te gaan onderzoeken welke vaste (denk)patronen en overtuigingen jij in je persoonlijkheid vasthoudt. Vaak zijn die terug te voeren naar diepliggende angsten. Angsten van schuld, schaamte, eenzaamheid, minderwaardigheidscomplex, gehechtheid, die kunnen omslaan in zelfoverschatting, wantrouwen agressie en verdediging. Het zijn allemaal angsten die zich in de persoonlijkheid hebben vast gezet. Ons aards bewustzijn is er in verstrikt geraakt. Waardoor wij ons zelf en onze oorsprong niet meer kennen. Met deze chaos in de wereld als gevolg.

Wanneer jij je leven als een bewustwordingsproces gaat zien, dan weet en voel je, dat de problemen waar je in het leven tegen aan loopt, vaak ontstaan door overmatige denken, en alleen maar gebeuren om een ontwikkeling op gang te brengen. Dat het verhaal op zich leeg is, totdat jij je met je verhaal gaat identificeren en er een zelfgevoel aan ontleent. Het denken en het verhaal dat er aan gekoppeld is dient alleen om een patroon in jezelf helder te maken, dat verdere groei naar een lichter bestaan in de weg staat.

Rust vind je binnen in jezelf, waar je ook bent, niet buiten jezelf in het verhaal of in de waan van de dag. De oplossing voor de problemen die je in je leven ervaart, ligt in het loslaten van die (levens)verhalen, overtuigingen en oude denkpatronen. Je bent niet wie denkt te zijn. Wie we echt zijn ligt voorbij het denken.

Wanneer je steeds meer op deze manier het leven gaat ervaren (zijn), zal er echt iets fundamenteels veranderen. Dat lukt meestal niet van vandaag op morgen, en af en toe word je ook uitgenodigd om weer even op gang geholpen worden met wat nieuwe inzichten, maar je bewust zijn van dit principe is al heel mooi. Het is een proces van zuivering die wij mensen allemaal zullen gaan.

Geen reactie's

Geef een reactie